18. januar 2014

Kaj je urbana legenda

Urbana legenda ali urbani mit je ime za izmišljene dogodke, ki predstavljajo del moderne folklore, oziroma se opisujejo in prenašajo od oseb, ki verjamejo v njihovo resničnost. V tem so skoraj enaki nekdanjim mitom in legendam; izraz »urban« kljub temu ne označuje njihove zemljepisne, temveč časovno določitev; z njim se označujejo miti in legende, ki so nastali in ki obstajajo v modernem svetu, za katerega je značilna urbanizacija in tehnologija. Urbane legende, če upoštevamo da so nastale »naravno« ali se prenašajo v dobri veri brez kakršnihkoli slabih motivov, se razlikujejo od masovnih zablod (»rac«).

Vsebina urbanih legend je lahko različna - od tistih vezanih na duhove in nadnaravna bitja ali dogodke (od katerih je najznačilnejša Izginuli avtoštopar (The Vanishing Hitchhiker)), preko zgodb o skrivnostnih in nenavadnih zločinih ali nesrečah (kot na primer Morilec na zadnjem sedežu (The Killer in the Backseat)), preko anekdot vezanih na resnične osebnosti ali dogodke, pa vse do na videz nepomembnih »dejstev« vezanih na nekatere vidike sodobnega življenja. Vplivi urbanih legend so prav tako različni - nekatere so lahko neškodljive zgodbe za zabavo, nekatere pa, če se jih vzame preveč resno, lahko pripeljejo do resnih in katastrofalnih posledic za zdravje ali javno varnost.

Za urbane legende je značilno, da nimajo avtorja, oziroma da se prenašajo »od ust do ust«, večinoma v obliki neformalnih srečanj prijateljev in znancev na podoben način kot se prenašajo govorice in trači. Razvoju urbanih legend je kljub temu veliko prispeval razvoj medijev, posebno tistih, ki cenijo ti. Rumeno novinarstvo, ter interneta, ki omogoča hitro razširjanje, prilagajanje in evolucijo urbanih legend.

Urbane legende so od druge polovice 20. stoletja postale predmet raziskovanj sociologov in psihologov. Pogosto služijo kot navdih za zaplete književnih del, igranih filmov in podobno. Priljubljena dokumentarna televizijska serija Razbijalci mitov (MythBusters) je kljub temu namenjena testiranju trditev nekaterih najbolj priljubljenih urbanih mitov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar